New York Fashion Week przełamuje ograniczenia!

February 13, 2015

Projektantka Carrie Hammer, która w zeszłym roku zaskoczyła wszystkich, gdy na jej wybiegu pojawiła się niepełnosprawna modelka, tym razem również postanowiła wyjść poza ograniczenia. Dzięki niej pierwszy raz w historii po wybiegu podczas Tygodnia Mody, przeszła modelka z Zespołem Downa!

Jamie Brewer, amerykańska aktorka znana między innymi z serialu American Horror Story wzięła udział w pokazie Carrie Hammer - Role Models Not Runway Models (Modele do naśladowania, nie modele wybiegowi). Projektantka po raz kolejny pokazała swoje kreacje zatrudniając przy tym, zamiast profesjonalnych modelek - kobiety sukcesu - wzory do naśladowania. Jamie Brewer jest jedną z nich i nie boi się być przykładem dla innych dziewczyn i kobiet. Jest aktorką, teraz również modelką. Aktywnie działa w społeczeństwie osób z Zespołem Downa, a dzięki rozmowom z Senatorami w Texasie tamtejsze ustawodawstwo przestało używać zwrotu “niedorozwinięty/opóźniony” względem osób z niepełnosprawnością. Jamie jest prawdziwą inspiracją i wzorem do naśladowania!

Nowy York i jego świat mody coraz bardziej otwiera się na niepełnosprawność, coraz więcej pięknych, niepełnosprawnych kobiet pojawia się w tym świecie. Coraz więcej osób przełamuje ograniczenia w modzie. I dobrze, bo przecież “moda jest bez ograniczeń” (Anja Rubik)